Projektről

Szatmári Tudástár.
A virtuális történeti enciklopédia

A régi Szatmár vármegye a legkorábbi megyéink egyike. Ezer éven át összetartozó földrajzi, gazdasági és kulturális egység volt, amely az utóbbi száz évben, Magyarország és Románia között megosztva, a hármas-határ közelében, periférikus helyzetbe szorult. A határvonal kettészelte a régészeti lelőhelyeket, a néprajzi tájegységeket és szétszakította a történeti forrásanyagot jelentő levéltári egységeket is. Ez utóbbiak zömét például Szatmárnémeti mellett, Nyíregyházán, Kolozsváron és Budapesten őrzik, de találunk Szatmárra vonatkozó forrást Románia és Európa számos más levéltárában és könyvtárában.

Az elszakadt szálak összeszövése nem egyszerű és maradéktalanul talán nem is sikerülhet, viszont a közös nevező megtalálásában mindenképpen fontos állomás és lehetőség, ha a történeti forrásanyagot elérhetővé tesszük a digitális világ adta lehetőségek révén. Erre a célra jött létre a Szatmári Tudástár, egy online elérhető adatbázis, amelyet a Szatmárnémeti Identitás Alapítvány valósított meg, a Bethlen Gábor Alap nagylelkű támogatásával. Fő partnereink az adatbázis kialakításában a forrásanyag zömét szolgáltató, valamint a szakmai támogatást biztosító Szatmár Megyei Múzeum (Szatmárnémeti, Románia), valamint a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Levélára. Az itt bemutatott forrásanyagot kiegészítjük a világhálón szabadon elérhető hozzáférhető, Szatmár történetére vonatkozó forrásokkal, de reméljük partnereink száma a jövőben bővül, így teljesebbé válhat gyűjtésünk.

Ha támogatni szeretné munkánk, vagy a tudástárral kapcsolatos véleménye, kérdése van, kérem forduljon hozzánk bizalommal.

Dr. Szőcs Péter Levente
az Identitás Alapítvány elnöke

szocs[dot]peter[dot]levente[at]szatmaritudastar[dot]ro