Sătmarul istoric, este unul dintre cele mai vechi comitate din țara noastră. Pentru 1000 de ani, acesta a funcționat ca un tot unitar, atât din punct de vedere geografic, cât și cultural și economic. De un secol însă, suprafața ei a fost divizată între Ungaria și România, iar poziționarea ei între cele trei granițe (Ucraina, Ungaria, România) îi atribuie un statut periferic. Retrasarea granițelor nu a tăiat în două doar o suprafață, ci a despărțit situri arheologice conexe, regiuni etnografice și, unități arhivistice. Arhiva comitatului Sătmar, este risipită, ca și consecință a acestui fenomen de divizare teritorială, în orașe precum Cluj-Napoca, Nyíregyháza sau Budapesta. Găsim însă izvoare scrise cu referire la Sătmar în multe alte arhive și biblioteci din România și Europa.
Să recroim aceste fire rupte, nu este o misiune ușoară, ba dimpotrivă, în întregime, poate părea chiar imposibilă. Pentru a găsi un numitor comun însă, considerăm un pas util, ba foarte important, digitalizarea acestor izvoare arhivistice. Așa a luat naștere Enciclopedia virtuală istorică a Sătmarului, o bază de date online, realizată de către Fundația Identitas Satu Mare cu sprijinul generos al Fondului Bethlen Gábor.
Principalii parteneri în realizarea acestei bazei de date sunt instituțiile deținătoare de astfel de fonduri documentare, iar suportul profesional a fost asigurat de către: Muzeul Județean Satu Mare (Satu Mare, România), Muzeul Jósa András și Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Szabolcs-Szatmár Bereg (ambele din Nyíregyháza, Ungaria). Baza de date va fi îmbogățită și cu sursele care fac referire la istoria județului Satu Mare, disponibile pe rețelele de internet.
Dacă doriți să se susțineți sau dacă aveți nelămuriri, observații, întrebări, cu privire la demersul nostru, vă stăm la dispoziție.
Dr. Szőcs Péter Levente
Președintele Fundației Identitas